Αφεστώτα Ώτα – «Πεταχτά Αυτιά»

Τα αφεστώτα ώτα (γνωστά ως «πεταχτά αυτιά») είναι μια παραλλαγή στη διαμόρφωση μιας πτυχής του χόνδρου του πτερυγίου: της ανθέλικας. Πρόκειται για δυσμορφία η οποία γίνεται εμφανής από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός ανθρώπου.

Αφεστώτα Ώτα – Χαρακτηριστικά

Τα αφεστώτα ώτα χαρακτηρίζονται από τα εξής:

  • Η άκρη του πτερυγίου απέχει περισσότερο από 22mm από το κρανίο.
  • Δεν προκαλούν λειτουργικά προβλήματα.
  • Η διαφορετικότητα θεωρείται αντιαισθητική και προκαλεί σχόλια που μπορεί να δημιουργήσουν ψυχικά τραύματα, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη παιδική ηλικία.

Αφεστώτα Ώτα – Αποκατάσταση με Ωτοπλαστική

Η αποκατάσταση μιας «κανονικής» εμφάνισης γίνεται με χειρουργική επέμβαση, η οποία ονομάζεται ωτοπλαστική. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την ηλικία των πέντε ετών οπότε και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των πτερυγιαίων χόνδρων.

Για την εφαρμογή της ωτοπλαστικής η οποία θα επιδιορθώσει τα αφεστώτα ώτα χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές. Η προτίμησή μας είναι η εξασθένηση της πρόσθιας επιφάνειας του χόνδρου και η τοποθέτηση μόνιμων ραμμάτων ώστε να δημιουργηθεί ανθέλικα.

Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και η τομή γίνεται πίσω από το αυτί.

Ωτοπλαστική – Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση της ωτοπλαστικής δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει αντιβιοτική αγωγή και, αν χρειασθεί, θα του χορηγηθούν ήπια αναλγητικά.

Για μία εβδομάδα τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος με σκοπό την προστασία των αυτιών από κακώσεις και κατά τον ύπνο.